Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ξαρχάκος. Το ιστορικότερο αναψυκτήριο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

loading...
Ξαρχάκος. Το ιστορικότερο αναψυκτήριο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)
Αν στη Θεσσαλονίκη έχουν απομείνει λίγα καταστήματα που λειτουργούν πάνω από μισό αιώνα και στο ίδιο σημείο, σίγουρα είναι ένα από αυτά. Οι κάτοικοι της πόλης θυμούνται ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές αλλά και ξέφρενα γλέντια. Ο ιδιοκτήτης του έχει να το λέει πως στα 65 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει κλείσει κλείσει ούτε μία μέρα.
Το πάρκο του Ξαρχάκου αποτελεί εδώ και δεκαετίες την ιδανική λύση για ένα διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που το προτιμούν για τη βόλτα τους. Δέντρα, φυτά, παγκάκια, παιχνίδια. Μια όαση δροσιάς μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Ποιος είπε ότι πρέπει να πάτε κάπου μακριά για να κάνετε μια βόλτα στην εξοχή; Αρκεί να κάνετε μία βόλτα στο γνωστό ως πάρκο του Ξαρχάκου, που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης, απέναντι από το κτίριο της ΧΑΝΘ για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο μέσα στη φύση. Αποτελεί το ιδανικό μέρος για να περάσουν μια ευχάριστη μέρα μικροί και μεγάλοι, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από το αστικό κέντρο.
ksarxakos 01
Το πάρκο υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο φαίνεται πως η αδιαφορία και η παρακμή έχει διώξει τους Θεσσαλονικείς και τους τουρίστες από ένα μέρος που θα μπορούσε να αποτελεί "στολίδι" για την πόλη.
ksarxakos 01
Καφέ Ξαρχάκος από το 1950
Ο Αλέξανδρος Ξαρχάκος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφέ που λειτουργεί από το 1950 μέσα στο πάρκο μίλησε στο seleo για το κατάστημα που έγραψε τη δική του ιστορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
ksarxakos 01
"Το μαγαζί το άνοιξε ο πατέρας μου το 1950 και μετά το ανέλαβα εγώ. Δεν έκλεισε ποτέ, ούτε για μία μέρα. Έχει ζήσει μεγάλες δόξες, μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν απο δω, ενώ ο κόσμος που ερχόταν ήταν πολύς. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, υπάρχει μεγάλη κάμψη. Ο κόσμος που βγάινει και διασκεδάζει έχει μειωθεί, τα άλλα δύο αναψυκτήρια που βρίσκονται λίγο πιο κάτω είναι κλειστά εδώ και πολύ καιρό, λένε φέτος ότι το ένα θα ανοίξει".
ksarxakos 01
Όσο για τη συντήρηση του χώρου αναφέρει: "Η συντήρηση του μαγαζιού είναι δύσκολη, εγώ φροντίζω προσωπικά για να διατηρείται ο χώρος μου καθαρός και περιποιημένος".
ksarxakos 01
Το τρενάκι που τρελαίνει τους μικρούς Θεσσαλονικείς 
Η μεγάλη ατραξιόν για τους μικρούς μας φίλους είναι το τρενάκι που υπάρχει μέσα στο χώρο και κάνει τον γύρο του πάρκου.
ksarxakos 01
Η Ελευθερία που εργάζεται στο τρενάκι μας λέει: "Το χειμώνα είναι δύσκολα τα πράγματα. Το καλοκαίρι όμως που ο καιρός ανοίγει, έχουμε καθημερινά κόσμο. Τα παιδιά βλέπουν το τρενάκι και φωνάζουν στους γονείς τους πως θέλουν να κάνουν βόλτα. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι Θεσσαλονικείς, ωστόσο δεν λείπουν και οι τουρίστες". Το τρενάκι λτιουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. 
ksarxakos 01
Εικόνες εγκατάλειψης στο πιο γνωστό παρκό της Θεσσαλονίκης
Σπασμένα παγκάκια, ελλιπής φωτισμός, ναρκομανείς, βρώμικο συντριβάνι. Η άσχημη πλευρά του πάρκου δεν μένει απαρατήρητη από τους Θεσσαλονικείς που περνούν καθημερινά από το σημείο.
ksarxakos 01
Οι έλεγοι από την αστυνομία είναι ελάχιστοι, ενώ ο δήμος θα έπρεπε να φροντίζει περισσότερο για την καθαριότητα και τη συντήρηση του πάρκου, μας λέει παρέα νεαρών που παρόλα αυτά επιλέγει το πάρκο για τη βόλτα του. "Παλιά το πάρκο ήταν γεμάτο παιδιά που έκαναν σκέιτ, τώρα δεν έχει μείνει τίποτα". Λίγο πιο κάτω συναντήσαμε συνεργείο του δήμου που αφαιρούσε τις μπάρες που κάποτε συγκέντρωναν όλους τους νέου της Θεσσαλονίκης που έκαναν σκέιτ μπορντ.
ksarxakos 01
Υπάλληλος του δήμου αναφέρει: "Οι μπάρες είχαν σαπίσει εδώ και πολύ καιρό και ήταν επικίνδυνες, για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην αφαίρεσή τους. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει στο μέλλον και αν θα τοποθετηθεί κάτι άλλο στο σήμείο".
ksarxakos 01
ksarxakos 01